FC Slovan Liberec | Spielbericht: Jablonec - Liberec 0:2
Menu Mehr x x

29. Spieltag, Mittwoch 9.5.2012, 18:00
Jablonec Jablonec
0:2
(0:0)
LiberecLiberec
Jablonec: Špit - Zábojník (76. Jarolím), Pavlík, Beneš, Jablonský (62. Vošáhlík) - Kopic (84. Třešňák), Loučka, Piták, Eliáš, Novák - Lafata
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Kelić, Fleišman - Bosančić (90. Musiol), Vácha, Janů, Breznaník (74. Rilke) - Štajner, Šural (62. Hadaščok)
Branky: 66. a 90. Hadaščok

ŽK: 12. Lafata, 45. Zábojník, 52. Novák - 45. Kelić, 71. Breznaník, ČK: 0:0, Rozhodčí: Jech - Urban, Štěrba


Publikum: 6045

Report

Fotbalisty obou týmů přivítalo při 36. ligovém derby krásné počasí i zaplněný stadion. Na začátku utkání se domácí publikum rozloučilo s úspěšným trenérem Františkem Komňackým, který měl před sebou poslední domácí utkání.

Prvních deset minut se hrálo mezi vápny, a Slovan se snažil být aktivnějším týmem. Domácí ale nezaostávali, k ohrožení branky se však ani jeden tým nedostal. První střelu na branku přinesla 11. minuta. Breznaník se dostal ke své oblíbené střele, brankář Špit sice na dvakrát, ale přesto jeho pokus zlikvidoval. Ve 12. minutě byl na nosítkách odnesen Nezmar, kterého tvrdě fauloval Lafata. Když hrál náš tým o deseti tak se zrodil nadějný brejk. Štajner si dal hlavou míč pro sebe a obíhal Beneše. Už ve vápně přihrával na rozeběhnutého Šurala, k němu ale skluzem nepustil míč vrátivší se Pavlík.

Kolem dvacáté minuty se Jablonec na chvíli usadil před naším vápnem, do vápna letělo pár nebezpečných centrů či zpětných hlaviček. Naše obrana si ale věděla rady. Ve 22. minutě poslal Štajner přes celé hřiště parádní pas na Breznaníka, obránce na něj nedoskočil a Breznaník šel z úhlu sám do vápna, jeho přihrávku na volného Bosančiće mohl odvrátit Piták, míč ale neuvěřitelně minul, čímž bohužel zaskočil i našeho hráče. O minutu později přišla první velká šance domácích. Zábojník odcentroval a Lafatova hlavička se lehce otřela o tyč naší branky.

Stadionem znělo hlasité povzbuzování Slovan. Fanoušci našeho klubu měli na stadionu jednoznačně navrch. Na hřišti tahali za delší provaz v klidu hrající domácí. Od první šance měl Jablonec mírnou převahu, vyčíslil jí ale jen několika centry do vápna a Loučkovou střelou z dálky, která branku hodně minula.

Ve 41. minutě se zrodila doposud největší šance zápasu. Bosančić nastartoval lobem za obranu Gebre Selassieho, jeho centr domácí srazili na Štajnera, ten si chvíli pohrál s obráncem a vystřelil, zblokovaná rána se dostal k Váchovi, který technickou střelou trefil tyč. K míči se ještě dostal Breznaník, jeho ránu ve skluzu trefil Šural a v brance za Špita zaskočil Beneš od nějž se míč odrazil do bezpečí. V nastavení první půle se domácí radovali z branky, pro těsný ofsajd ale nemohla platit. Poločas skončil bez branek.

Ve 48. minutě rozehrál Bosančić ze standardky signál na Štajnera, jeho hlavičku ale s přehledem kryl Špit. V té samé minutě nebezpečně centroval Bosančić, Štajner ani Šural ale na míč nedosáhli. Z protiútoku zahrozili domácí, Benešův centr našel Nováka, který ve velmi nebezpečné pozici hlavičkoval do Gebre Selassieho. Další nebezpečí před naší branku přinesla 52. minuta. Bičík musel hodně z branky, Kopi byl u míče dřív a obešel ho, dostal se ale hodně z úhlu. Jeho centr pak Bičík srazil na roh.

V 53. minutě se do vápna soupeře dostal Šural, jeho přihrávku před branku ale domácí srazili na roh. Ještě lepší pozici měl Šural v 57. minutě, z úhlu šel na brankáře, v dobré pozici dával míč pod sebe, kde ale ještě nebyl nikdo z jeho spoluhráčů. V 60. minutě se aktivní Šural dočkal branky, rozhodčí ale předtím odpískal faul ve vápně a Šuralův gól tak nemohl platit.

V 66. minutě už gól Slovanu ale platil. Štajner poslal fantastickou kolmici mezi nohama obránce na rozeběhnutého Hadaščoka, ten volejem vymetl růžek Špitovy branky a otevřel skóre - 0:1.

V 70. minutě utekl naší obraně po pravé straně Kopic, jeho centr mířící na spoluhráče ale skvěle chytil Bičík. V 80. minutě poslal Štajner míč na Váchu, ten rychle posunul na Rilkeho, kterému nabíhal Hadaščok. Rilke se ale rozhodl pro individuání řešení, branku ale přestřelil.

Slovan se i nadále pouštěl do kombinačního útoku, domácím se tak otevírala cesta k rychlým brejkům, které byly velmi nebezpečné. Naše obrana si ale naštěstí počínala pozorně. V 87. minutě se odražený míč před naším vápnem snášel k nohám Eliáše, nikdo z našich nešel proti němu, ten tak ze 25 metrů tvrdě vypálil. Jeho pumelice jen těsně minula naší branku.

V 89. minutě odmítl gólovou pojistku Hadaščok. Vácha ho poslal do stoprocentní gólovky, Špit v brance trochu podklouzl ale Hadaščok střílel vedle. Chuť si spravil v 90. minutě, Bosančić naservíroval míč na malé vápno a Hadaščok pečetil naše vítězství - 0:2. Když bude Slovan v sobotu bodovat nikdo mu titul nevezme!

Ausbilder

Jaroslav Šilhavý (FC Slovan Liberec): “Bylo to pro nás nesmírně těžké utkání. Jablonec se na nás dnes dobře připravil. V prvním poločase jsme nehráli tak, jak jsme zvyklí. Hráči málo běhali, souboje jsme prohrávali a těžce bránili útočné akce soupeře. Nakonec se nám podařilo tyto situace přestát a neinkasovat. Ve druhé půlce bylo vidět zlepšení. Více jsme hrozili. Nakonec jsme z brejku dali gól, který nám pomohl. V závěrečném tlaku, kdy Jablonec hrál o vše, se nám podařilo vstřelit ještě druhou branku, která o všem rozhodla. Vážím si naší výhry, protože nebyla vůbec jednoduchá.“

František Komňacký (FK Baumit Jablonec): “Chtěli jsme dnes uspět. Na hráčích bylo vidět velké odhodlání. Věděli jsme, jak Liberec hraje. Dařilo se nám eliminovat Štajnera, Bosančiče, Breznaníka. Do určité doby jsme drželi se soupeřem krok a sami si vytvořili pár dobrých šancí. Náš největší problém dnes byl v tom, abychom trefovali branku. Ve druhé půli jsme drželi balón a hráli s libereckými vyrovnanou hru. Až do pětašedesáté minuty, kdy jsme inkasovali. Myslím, že to dnes byl zápas o první brance, kterou dal soupeř. Trenéru Šilhavému vyšlo střídání. Nám ta naše nic nepřinesla. Liberec tu vyhrál zaslouženě.“


Hauptsponsor
Preciosa
Hauptpartner
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Andere Partner
Geoprint KEEN
Medienpartner
Hattrick Radio Blaník Liberec