FC Slovan Liberec | Spielbericht: Liberec - Plzeň 2:3
Menu Mehr x x

2. Spieltag, Samstag 24.7.2010, 18:15, STADION U NISY, LIBEREC
Liberec Liberec
2:3
(1:2)
PlzeňPlzeň
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Fleišman (65. Liška) - Bosančič (79. Vojta), Štajner, Vácha, Vulin (46. Papoušek) - Nezmar, Kerič.
Plzeň: L. Krbeček - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth (89. Hájovský), T. Rada, Kolář (86. Rýdel), Jiráček (80. Střihavka) - Rezek.
Branky: 19. Kerič, 71. z pen. Bosančič - 1. a 63. Rezek, 3. Limberský. ŽK: 25. Holeňák, 41. Nezmar, 57. Papoušek, 64. Štajner, 64. Bičík, 90. Liška (všichni LIB) - 22. Jiráček, 33. Rajtoral, 41. Bystroň, 67. Petržela, 69. Rada (všichni PLZ). Rozhodčí: Kocourek - Santarius, Szarowski - Ochotnický.
Publikum: 4785

Report

Fanoušci se od úvodních minut mohli v domácím prostředí těšit na tři nové tváře v dresu Slovanu. V brance nastoupil Bičík, na levé straně obrany Fleišman a ve středu zálohy staronový špílmachr Štajner. Oproti úvodnímu kolu Gambrinus ligu trenéři provedli pouze jedinou změnu v základní sestavě, kdy na postu levého záložníka vystřídal Lišku Vulin.

Slovan začal utkání jako ve zlém snu. Hned z první akce potáhl míč po levé lajně Jiráček a přihrávkou pod sebe vyzval ke skórování Rezka - 0:1. Odpověď sice mohla přijít vzápětí, kdy Kerič dostal míč do uličky, ale Krbeček byl u balónu dříve než útočník Liberce. Druhá příležitost Plzně znamenala druhý gól. Hráč Slovanu v závaru nešikovně odkopl míč za velké vápno přímo na kopačky Limberského, který si balón ideálně připravil a krásnou střelou nedal Bičíkovi šanci - 0:2.

Po třech minutách tak Liberec při pohledu na skóre nevěřil vlastním očím. Po chvilkové letargii se Slovan začal probírat od desáté minuty. Akce táhl zejména Štajner. Ke snížení domácím pomohla velká hrubá chyba soupeře. V 19. minutě atakoval rozehrávajícího Krbečka Kerič, který vystihl přihrávku na obránce, hostujícího gólmana si obhodil a zakončil do prázdné branky - 1:2.

Po snížení Slovanu se Plzeň zaměřila zejména na obrannou činnost a nepouštěla fotbalisty Liberce na dostřel svojí svatyně. Až ve 44. minutě vyzkoušel pozornost hostujícího gólmana Nezmar. Jeho ránu Krbeček zneškodnil efektní robinzonádou. Do šaten se šlo za nepříznivého stavu pro Slovan.

Úvod druhého poločasu zvládli domácí daleko lépe než-li začátek půle první. Štajner se ve 47. minutě uvolnil na pravé straně a přihrávkou pod sebe namazal do šance Keričovi. Posledně jmenovaný střelou z první nechal vyniknout Krbečka. O minutu později zkoušel štěstí střelou z dálky Bosančič, ale hostující gólman tentokrát zasahovat nemusel. Slovan se nadále tlačil do koncovky a v 51. minutě mohlo být vyrovnáno. Z trestného kopu střílel přesně do šibenice vystřídavší Papoušek. Krbeček jeho ránu vytáhl na roh.

63. minuta přinesla značně nesportovní chování ze strany plzeňských hráčů. Slovan v poklidu rozehrával míč ze zadních řad, Holeňak posílal míč na Fleišmana, který však špatně došlápl a evidentně nemohl přihrávku přijmout, když se skácel k zemi a avizoval své zranění. Míč přesto popadl Petržela a místo zakopnutí v rámci fair-play potáhl akci na jejímž konci zakončoval do prázdné branky Rezek - 1:3. Fleišman poté musel kvůli svému zranění ihned vynuceně vystřídat. Sudí Kocourek svojí úlohu absolutně nezvládl, když měl pro zranění Fleišmana sám přerušit hru. Svou nekoncentrovanost poté lehce kompenzoval v 70. minutě, kdy po centru Štajnera odpískal pokutový kop za nastřelenou ruku. Zodpovědnost na sebe vzal Bosančič, který střelou do protipohybu gólmana nezklamal - 2:3.

Fanoušci v tu chvíli hnali Slovan za vyrovnáním. V 82. minutě dostal míč do vápna Vácha, jeho střelu mu hosté stačili zblokovat. Odražený balón se poté dostal ke Gebremu, který ranou z první těsně přestřelil branku. O minutu později znovu zahrozil Gebre, když se po centru Papouška dostal k hlavičce, kterou mířil na vzdálenější tyč. Míč těsně minul tyčku. O další dvě minuty později přišel další centr od Štajnera a ve velké šanci mezi tři tyče tentokrát nezamířil hlavičkující Vácha. 87. minuta přinesla šanci Keriče, kdy útočník domácího celku těsně před Krbečkem ťuknul míč směrem do branky, ale v poslední chvíli balón stačil odkopnout do bezpečí hostující obránce.

Plzeň poté hru rozkouskovala a zdržováním hry si vítězství pohlídala. Úvodní domácí ligový zápas tak Slovan k bodům nedotáhl. Spolu se Slovanem prohrálo i fair-play.

Ausbilder

Josef Petřík (FC Slovan Liberec): "Takový úvod zápasu jsem ještě nezažil. Chyby, kterých jsme se dopustili při odkopnutí míče, to se jen tak nevidí. Neměli jsme asi spoléhat na fair-play, i když bylo jasné, že náš hráč nemůže na polovině hřiště zasahovat do hry. Podle pravidel je to asi v pořádku, rozhodčí mají zřejmě přerušovat, jen když jde o život. Ale jsem si jistý, že třeba Nezmar by míč zakopl do autu."

Pavel Vrba (FC Viktoria Plzeň): "Mimořádně nám vyšel vstup do utkání, a to celkově asi rozhodlo. Tři dny před soutěží jsme měli školení, na kterém nám bylo řečeno, že hru přerušuje pouze rozhodčí a ne hráči. Chápu, že domácím hráčům ani divákům se ta situace nelíbila, ale my jsme pouze dodrželi pravidlo stanovené svazem."


Hauptsponsor
Preciosa
Hauptpartner
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Andere Partner
Fehrer AAA Auto
Medienpartner
eFotbal Radio Blaník Liberec